SCHILDEREN
André Broens begon in 2008 met schilderen. Zijn werk is kleurig en nodigt uit tot reageren. Halverwege 2009 begint hij te exposeren en te verkopen. Vanaf 2010 ´hangt´ hij permanent in galeries. Hij verzorgt ook volop tijdelijke expo’s en hij ontvangt diverse prijzen en nominaties. Hij illustreert met zijn digitale cartoons en maakt animaties.

VIDEO-ART
Naast schilderen is video-art een pijler van hem. Films maakt hij alleen, in groepen en op school met kinderen. Een animatiefilm die hij (in 2007) met basisschoolkinderen maakt, heeft in no-time meer dan 150.000 hits op YouTube. De film komt herhaaldelijk op de StreetCaster (een mega groot scherm in de stadskern) en valt bij Kennisnet in de prijzen. Vanaf eind 2009 nemen de video-art-projecten toe. Een clip met Henk Westbroek (“Satanklaas, je kent hem wel”) heeft al snel 160.000 hits op YouTube. De Zweedse metalband Hysterica wil dat jaar André’s medewerking voor een dvd. De Zwitserse performers groep Las Fuegas wil zijn hulp bij reclamefilmpjes. Zijn commercial voor een lokaal bedrijf wint een Nederlandse ‘Oscar’. In 2010 en 2011 maakt hij voor de Atelierroute Lelystad een korte films over kunstenaars, passie en publiek . Hij maakt een clip voor KISS on the rocks (de Nederlandse tributeband). Hij levert materiaal voor Omroep Flevoland. Hij werkt met Eric Singer (drummer van de echte KISS) en filmt Menno Baars. Voor collega Jacques Tange maakt hij diens werk tot een animatiefilmpje van 13 bij 90 meter (!) om op de voorgevel van Ahoy Rotterdam te vertonen. Op YouTube heeft hij momenteel zo’n 2000 hits per dag.

PROCES
Het werk van André is flitsend en kleurrijk. Hij heeft iets te vertellen en doet dit via schilderijen en video-art. Hij laat zich uitdagen; houdt niet van herhaling van zetten, maar wil zoeken, ontdekken en leren. Elk werk vergt veel voorbereiding. Schetsen, studies, informatie verzamelen. Hij richt zich erg op het eindresultaat, maar vindt het proces zeker zo boeiend.

KUNST VAN ANDRÉ BROENS